SOOČANJE Z NEPLODNOSTJO

Morda ste novi na poti neplodnosti. Ali pa se z izkušnjo neplodnosti soočate že vrsto let.

Mogoče ravno trenutno doživljate najtežje in najbolj boleče trenutke neplodnosti. Lahko je bolečina tako močna, da je niti ne znate izraziti.

Nihče si ne izbira poti neplodnosti. Vedite, da niste sami in čisto normalno je, da preizkušnja neplodnosti boli.

Morda se počutite, da niste “cela oseba”, ker ne morete imeti otrok. Ampak vedite, da neplodnost ni vaša identiteta.

Če se počutite, da niste v celoti ženska ali v polnosti moški, ker ne morete zanositi, se spomnite na to, da ste pomembni, dragoceni in edinstveni, taki kot ste, kot moški ali kot ženska.

Ko vidite, da je veliko vaših prijateljev zanosilo, se spomnite, da je vaša vrednost veliko večja od zmožnosti zanositi.

 

 

ČAS

Par potrebuje čas, da svojo stisko neplodnosti predela in jo sprejme; potrebuje čas za žalovanje. Del tega procesa je tudi soočenje s posledicami neplodnosti (osebna kriza in kriza v odnosu, izguba spontane spolnosti, izolacija od okolja, slaba samopodoba,…itd.). 

Veliko pomaga tudi opora moža ženi in obratno.

Marsikateri par, ki ni sposoben predelati med sabo vse te bolečine, se odloči tudi za zakonskega terapevta, ki jima pomaga, da lažje ubesedita vse te bolečine, ki jih doživljata. 

Ne pozabimo na Jezusa Kristusa, ki nas vedno čaka, da se obrnemo nanj, saj želi ozdravljati naša ranjena srca.

 

 

KOMUNIKACIJA OB SOOČANJU Z NEPLODNOSTJO

Ko zakonca/par doleti izkušnja neplodnosti, je izrednega pomena, da ohranita in vzdržujeta komunikacijo ter se ne zapreta vsak v svoj svet bolečine.

Pomembno je, da delita drug z drugim svoje občutke, ki jih doživljata ob neplodnosti.

Izberita pravi trenutek, da se odkrito pogovorita. Imejta usmiljenje drug z drugim, saj oba trpita.

Dejstvo pa je, da bosta kot moški in ženska čisto drugače doživljala in izražala občutke v zvezi z neplodnostjo. Žena ponavadi v pogovoru izlije vse svoje občutke in čustva, moški pa je bolj zadržan in težje spregovori o svoji bolečini. Zato je pametno počakati na pravi trenutek, da se tudi mož odpre.

 

 

 

ČUSTVA in MISLI, KI NAJVEČKRAT SPREMLJAJO PARE Z IZKUŠNJO NEPLODNOSTI:

JEZA
– Nehaj mi govoriti: Sprosti se in ne poizkušaj, saj se bo že zgodilo!

OBUP
-Nikoli ne bom imela svoje družine…

KRIVDA
-Verjetno ne bi bila neplodna, če nebi…

OSAMLJENOST
-Nihče me ne razume…

Vsa ta čustva ob soočanju z neplodnostjo privrejo na dan. Dovolite si jezo, žalost, bolečino in vse kar prihaja z neplodnostjo.  Vendar ne dovolite, da vas ta čustva prevzamejo in “zaprejo” pred svetom. 

Obenem si dovolite tudi videti upanje za vaše življenje in vašo prihodnost. 

 

 

SPOLNOST

Zakonci, ki se borijo z neplodnostjo, so pogosto ranjeni v ljubezensko-spolnem življenju oz. v spolni združitvi, kajti iz njihove popolne podaritve drug drugemu ni sadu (otroka) kot bi si oni želeli.

Vzemita si čas za vajino popolno podaritev drug drugemu. Naj ne bo v želji po otroku spolna združitev samo tiste dni, ko je možnost zanositve.

Naj bo spolna združitev popolna podaritev zaradi vajine velike ljubezni s katero se ljubita. Tako bo le-ta še bolj osrečujoča.

12670363_1004084449628277_8256969308115318408_n - Kopija