5 razlogov, zakaj je neplodnosti tih, a težak boj

Domov / Objave / 5 razlogov, zakaj je neplodnosti tih, a težak boj

Neplodnost je ena najtežjih preizkušenj, izzivov. Za zakonca/par to ni samo psihična borba, ampak tudi duševna, telesna in čustvena. Neplodnost je tih, a obenem težak boj. Zakonci, ki se z njo spopadajo, naštevajo pet njenih najtežjih vidikov …

1. Je boleča
Par, ki gre skozi to izkušnjo, hrepeni po otroku oz. po tem, da bi bila oče in mati. Vendar realna situacija kaže, da ne moreta imeti otrok, zato zlahka nastopi kriza identitete. Sprašujeta se, kaj je z njima narobe oz. kaj sta delala narobe, da je do tega prišlo. Zgodi se, da začneta kriviti drug drugega in se zapirati vsak v svoj svet bolečine.

2. Nihče ne govori o tem
Neplodnost je še vedno tabu tema in ljudi je sram govoriti o tem, saj je povrh vsega boleča. Povsod govorijo o družini kot o možu, ženi in otrocih. Kaj pa midva, ki sva »samo« mož in žena? Naenkrat se par počuti izključen iz družbe, prijateljev, družine, tudi Cerkve.

3. Nihče ne ve za našo neplodnost
Par z izkušnjo neplodnosti se počuti izredno osamljenega in samega. Zakonca nimata nikogar, s komer bi se lahko pogovorila. Redkokdo si ju upa tudi kaj vprašati, sama pa navadno še nista sposobna govoriti o tem oz. ne vesta, komu lahko to zaupata in kdo ju bo sprejel v tej težki situaciji.

4. Zaznamovanost
Tisti, ki ne morejo imeti otrok, so nekako zaznamovani od okolice. Marsikdo želi neplodnost para tudi »izrabljati« in ju začne obsojati v smislu, »kako ne uspeta narediti tega in onega, saj imata veliko časa, ko nimata otrok«. Spet nekdo drug pa začne takšen par pomilovati oz. se mu tak par smili.

Pari z izkušnjo neplodnosti se čutijo zaznamovani s tem, da ne morejo imeti otrok. Pomeni, da se zaradi tega počutijo, kot da niso »cele osebe«. Ženska lahko občuti, da ni v celoti ženska in moški občuti, da ni v polnosti moški, ko ne moreta zanositi. Ampak neplodnost ni njuna identiteta. Tak par ima samo izkušnjo telesne neplodnosti. Zato se izogibajmo stavkom, kot npr. »…vidva sta neplodna….« ali »…ti si neploden/neplodna…« in uporabimo rajši besede, ki ne zaznamujejo, kot npr. »…imata izkušnjo neplodnosti…«.

5. Nepripravljenost
Ko se mož in žena poročita, si navadno predstavljata in sanjata, koliko otrok bosta imela . Vsi sorodniki in prijatelji ju sprašujejo, kdaj bosta imela otroke. Fant in punca, ko se zaljubita, ne razmišljata o neplodnosti. Na pripravah na zakon se prav tako malo govori o tej težki preizkušnji, ki ju lahko doleti v zakonu. Ob soočenju z neplodnostjo nastane pri zakoncih/parih velik šok. Ne glede na to, koliko se pred poroko pogovarjata o neplodnosti, na to ne moreta biti nikoli dovolj pripravljena. Najlažje je pred poroko rečti: “Bova pa posvojila, če ne bova mogla imeti otrok”. Ampak, ko po poroki resnično pride do izkušnje neplodnosti, spoznata, da je to nekaj izredno težkega in bolečega. Zakonca se naenkrat čutita sama, soočata se z občutki krivde, slabe samopodobe. Povrh vsega lahko spolnost postane stres.

Niste sami
Zato dragi zakonci in pari, ne sramujte in ne bojte se govoriti o svoji neplodnosti. Vedite, da niste sami, saj je veliko parov v »isti koži« kot vi. Sicer je potreben varen prostor, kjer lahko o tem govorite – ljudem, ki jim zaupate. Obstajajo pa tudi zakonske skupine za neplodne pare, kjer so zakonci s podobnimi izkušnjami (zaenkrat v Ljubljani in Turnišču).

Tudi v Cerkvi bi zakonci in pari z izkušnjo neplodnosti radi večkrat slišali, da sta družina tudi mož in žena, ki ne moreta imeti otrok.

Ob izkušnji neplodnosti imamo samo 2 možnosti: ali se zapreti v svoj svet bolečine ali pa iz tega svojega križa narediti nekaj boljšega. Najprej pa se je dobro čim več o tem pogovarjati s svojim sozakoncem in začeti sprejemati sebe z vsemi svojimi omejitvami in pomanjkljivostmi ter sebi ali svojemu sozakoncu tudi odpustiti. Pri tem pa nam naj pomaga Božja milost. Kajti Gospod je z nami tudi v trpljenju.

Zapisala: Simona Hari
Vir: lindseybridges.com/2014/11/10/5-reasons-infertility-silent-deadly-struggle/

Članek je bil prvotno objavljen na http://Iskreni.net.