Kako se spopasti z neplodnostjo

Domov / O neplodnosti / Kako se spopasti z neplodnostjo

Soočenje s preizkušnjo, ko otroka ni in ni

Morda sta ravnokar izvedela, da imata zmanjšano možnost zanositve ali celo, da nimata nikakršnih možnosti za zanositev. Morda pa se s to preizkušnjo soočate že vrsto let.

Mogoče ravno trenutno doživljata najtežje in najbolj boleče trenutke. Lahko je bolečina tako močna, da je niti ne znate izraziti.

Nihče si ne izbira te poti. Vedite, da nista sama.

Morda se počutita, da nista “cela oseba”, ker (še) vama ni dano imeti otrok. Ampak vedita, da neplodnost ni vajina identiteta.

Spomnita se na to, da sta pomembna, dragocena in edinstvena, taka kot sta, kot moški ali kot ženska.

Ko vidita, da je veliko vajinih prijateljev zanosilo, se spomnita, da je vajina vrednost veliko večja od zmožnosti zanositi.

Čas

Par potrebuje čas, da svojo stisko ob soočenju s preizkušnjo, ko otroka ni in ni, predela in jo sprejme; potrebuje čas za žalovanje. Del tega procesa je tudi soočenje s posledicami neplodnosti (osebna kriza in kriza v odnosu, izguba spontane spolnosti, izolacija od okolja, slaba samopodoba,…itd.).
Veliko pomaga tudi opora moža ženi in obratno.

Marsikateri par, ki ni sposoben predelati med sabo vse te bolečine, se odloči tudi za zakonskega terapevta, ki jima pomaga, da lažje ubesedita vse te bolečine, ki jih doživljata.

Komunikacija

Ko zakonca/par doleti ta preizkušnja, je izrednega pomena, da ohranita in vzdržujeta komunikacijo ter se ne zapreta vsak v svoj svet bolečine.

Pomembno je, da delita drug z drugim svoje občutke, ki jih doživljata ob tem.

Izberita pravi trenutek, da se odkrito pogovorita. Imejta usmiljenje drug z drugim, saj oba trpita.

Dejstvo pa je, da bosta kot moški in ženska čisto drugače doživljala in izražala občutke v zvezi z neplodnostjo. Žena ponavadi v pogovoru izlije vse svoje občutke in čustva, moški pa je bolj zadržan in težje spregovori o svoji bolečini. Zato je pametno počakati na pravi trenutek, da se tudi mož odpre.

Čustva in misli, ki največkrat spremljajo pare ob tej preizkušnji

JEZA: Nehaj mi govoriti: Sprosti se in ne poizkušaj, saj se bo že zgodilo!
OBUP: Nikoli ne bom imela svoje družine…
KRIVDA: Verjetno ne bi bila neplodna, če nebi…
OSAMLJENOST: Nihče me ne razume…

Vsa ta čustva ob soočanju z neplodnostjo privrejo na dan. Dovolite si jezo, žalost, bolečino in vse kar prihaja z neplodnostjo. Vendar ne dovolite, da vas ta čustva prevzamejo in “zaprejo” pred svetom.

Obenem si dovolite tudi videti upanje za vaše življenje in vašo prihodnost.

Spolnost

Zakonci, ki se soočajo s preizkušnjo, ko otroka ni in ni, so pogosto ranjeni v ljubezensko-spolnem življenju oz. v spolni združitvi, kajti iz njihove popolne podaritve drug drugemu ni sadu (otroka).

Vzemita si čas za vajino popolno podaritev drug drugemu. Naj ne bo v želji po otroku spolna združitev samo tiste dni, ko je možnost zanositve.

Naj bo spolna združitev popolna podaritev zaradi vajine velike ljubezni s katero se ljubita. Tako bo le-ta še bolj osrečujoča.