Dan upanja in ozdravljenja za pare z izkušnjo neplodnosti

Domov / Objave / Dan upanja in ozdravljenja za pare z izkušnjo neplodnosti

Na binkoštni praznik smo v salezijanskem Don Boskovem centru v Mariboru organizirali srečanje za pare z izkušnjo neplodnosti. Za ta dogodek smo se odločili z namenom, da se pari z izkušnjo neplodnosti spoznajo z drugimi pari in tako vidijo, da niso sami v tej bolečini. Želeli smo, da se ti pari najprej »zaustavijo« pred Bogom, ki jim edini lahko podeli tolažbo in mir. Zato se je srečanje najprej pričelo s slavljenjem pred Najsvetejšim, v kar nas je uvedla slavilna skupina. Tako smo lahko še bolj odpirali naša srca Njemu, ki se nas je dotikal in ozdravljal.

Sledila je sv. maša, ki jo je daroval kapucin pater Vinko Škafar. Med drugim nas je nagovoril z besedami, naj se v tem, kar smo, trudimo rasti in hoditi v svetosti. Povabil nas je k potrpežljivosti do sozakonca, saj jaz in moj sozakonec drugače doživljava izkušnjo neplodnosti. Ker je bil ravno binkoštni praznik, smo bili povabljeni, da se odpremo delovanju Sv. Duha, ki potrebuje naše sodelovanje in odprtost.

Pred zaključnim blagoslovom je lahko vsak par prostovoljno pristopil k duhovniku, ki je nato nad parom zmolil. To je bil še posebno lep trenutek sv. maše za zakonca. Po sv. maši je sledilo pričevanje zakoncev Stritar o njuni poti neplodnosti. Poudarila sta, da je samo Bog tisti, ki daje življenje. Položila sta nam na srce, da je zelo pomembna priprava na posvojitev, v smislu, da se je najprej potrebno dobro soočiti z bolečino neplodnosti. Kajti otrok ne more zaceliti rane neplodnosti. Samo Bog lahko zaceli in preobrazi te rane.

Po končanem uradnem delu smo se zbrali v učilnici salezijanskega centra, kjer nas je čakala pogostitev, tako da smo se lahko družili med sabo še naprej v sproščenem vzdušju. Na koncu nas je navdajalo veselje nad tem, da smo lahko organizirali to srečanje za pare z izkušnjo neplodnosti in da se je nekaj parov odzvalo in prišlo. Vemo, da se pari izredno težko soočajo z bolečo resnico trenutne neplodnosti, zato jim je tudi težko to priznati in še težje priti na takšno srečanje. Ampak bolj se par zapira v svoj svet bolečine, težje je zanj. Verjamemo, da se je Sveti Duh tudi preko naših molitev dotikal tistih parov, ki niso mogli ali niso bili »sposobni« priti na to srečanje.

Vsi smo bili eno v spoznanju, da zakonci z izkušnjo neplodnosti potrebujejo takšna molitveno-pričevanjska srečanja. Zato z veseljem načrtujemo že naslednje takšno srečanje.