10 stvari, ki jih morate vedeti o umetni oploditvi!?

Domov / Objave / 10 stvari, ki jih morate vedeti o umetni oploditvi!?

Kaj je embrio oz. zarodek? Je rezultat, ko uspešno združijo semenčice in jajčece. Gre za popolnoma novo človeško bitje v zelo zgodnji fazi razvoja. V pravem okolju in pravih okoliščinah bo zarodek rasel in se razvijal, dokler ne bo prišlo do poroda, ko dobimo novorojenčka. Ta otrok nato raste, kasneje postane mladostnik, odrasel in še ostarel človek. Zarodek je torej: zelo, zelo mlada oseba.

Tukaj je 10 stvari o umetni oploditvi (IVF – In Vitro Fertilization), ki dajo misliti:

1. IVF uničuje skupne pojme starševstva.
Normalen način spočetja otroka vključuje fizično združitev moškega in ženske. Pri posegu IVF pa je vključenih več ljudi (ginekolog, embriolog,.. ki pridobijo semenčice in jajčeca, jih združijo in zarodke »gojijo« v laboratoriju ter jih prenesejo v žensko telo).
Da IVF uničuje skupne pojme starševstva, pove tudi naslednji podatek. Otroci, ki so spočeti iz darovalčeve sperme ali jajčeca, imajo kasneje v življenju težave z identiteto, saj ne vedo, kdo je njihov biološki oče oz. mati.

2. IVF je oblika evgenike.
Da bi povečali možnost za uspeh pri IVF, vključujejo diagnostične in presejalne postopke z namenom, da bi dobili »najboljšega otroka«. Na primer, seme pripravijo v laboratoriju tako, da ga centrifugirajo in s tem pridobijo samo najboljše in najgibljivejše semenčice. Jajčeca lahko tudi pregledajo, če nimajo genetskih nepravilnosti.

IVF klinike uporabljajo tudi predimplantacijsko genetsko diagnostiko (PGD). Pri tem postopku zarodku odvzamejo nekaj celic in jih pošljejo na genetsko preiskavo. Tako odkrijejo zarodke z ali brez kromosomsko-genetskih nepravilnosti . Nato samo »zdrave« zarodke prenesejo v maternico.

To se zdi mogoče privlačno, če si obupno želiš otroka. Ampak v teh postopkih izločijo »nezaželene otroke« in iščejo samo perfektne. Vemo, kako to imenujemo med odraslimi, če na podlagi spola, vere, rase ločujemo ljudi.

3. Ne vemo dolgoročnih učinkov IVF na zdravje otrok.

IVF se uporablja od leta 1978 in že več kot 5 milijonov otrok je bilo rojenih s pomočjo umetne oploditve. Kljub temu še niso znani v celoti dolgoročni učinki IVF. Neka študija, predstavljena v »American Academy of Pediatrics« kaže, da obstaja povečano tveganje za prirojene napake pri otrocih rojenih iz IVF postopka. Vključuje tudi višjo stopnjo prezgodnjih porodov in nizko porodno težo.

4. Statistika je proti nam.

Kljub obljubam, IVF ni tako uspešna. V letu 2012, glede na statistične podatke Društva za reprodukcijo (Society for Assisted Reproduction) je samo 35, 9% od IVF ciklov povzročilo nosečnost; le 29, 4% ciklov je imelo za posledico rojstvo. Stopnja uspešnosti temelji na ženski starosti in ali so zarodki, ki se uporabijo sveži ali odmrznjeni.

5. Več kot pol milijona zarodkov je shranjenih zamrznjenih zaradi IVF.

Da bi povečali možnost uspeha pri IVF, ustvarijo v vsakem ciklu več zarodkov (okrog 10). Vendar ni varno in efektivno, če bi vse naenkrat vstavili v žensko. Posledica tega je, da več sto tisoč »neuporabljenih« zarodkov ostane – jih zamrznejo (in kasneje prenesejo v žensko) ali čez čas zavržejo ali na njih delajo raziskave.

6. IVF vključuje nespoštovanje človeškega življenja.

Število zarodkov, ki ne preživijo presejalnega ali implantacijskega procesa in dilema viška zamrznjenih zarodkov jasno kažejo na to, da IVF vključuje to, da je veliko zarodkov (novih življenj) »odpadkov«. Glede na visoko stopnjo izgube življenj (odvečni zarodki) bi se morali vprašati, ali je potrebno zavestno uničiti toliko življenj, da bi ustvarili eno samo.

7. IVF lahko vključuje tudi splav otroka

Včasih prenesejo v žensko več zarodkov, saj pričakujejo, da se bo vsaj eden od njih vgnezdil. Od prvotnega števila vgnezdenih zarodkov jih velik odstotek spontano umre. Pri večplodni nosečnosti lahko naredijo selektivno prekinitev nosečnosti in tako zmanjšajo število zarodkov.

8. IVF je tvegana za mater.

Postopek IVF zahteva od ženske, da opravi hormonsko stimulacijo za proizvodnjo več jajčec za kasnejšo oploditev. Tukaj obstaja tveganje, kot je sindrom hiperstimulacije jajčnikov, ki nastane zaradi prekomerne odzivnosti na spodbujanje rasti foliklov. Lahko nastane tudi večplodna nosečnost (pomeni tveganje tako za mater kot za otroka) ali pa nastanejo zapleti pri punkciji foliklov, ki lahko povzročijo močnejše krvavitve v trebušni votlini.

9. IVF ni zdravilo za neplodnosti.

Zdrava ženska in moški sta po nezaščitenem spolenm odnosu v določenem obdobju sposobna spočeti otroka. Če to ne gre, je najverjetneje neka medicinska motnja pri enem izmed od njiju ali pri obeh. Medtem, ko imta vse pogoje, da bi bila lahko diagnosticirana in zdravljena, jima IVF pri tem ne bo veliko pomagal, saj je v veliki meri osredotočen na oploditev z biomedicinsko pomočjo. Prav tako IVF ne bo obnovil plodnosti, ne preprečeval splavov ali pomagal ženski uresničiti dolgoročne koristi za zdravje.

10. IVF popredmeti ženske in otroke.

IVF popredmeti ženske, saj jih želi obravnavati kot sredstvo za rojstvo otrok, ne pa kot celovite osebnosti. Več milijard dolarjev »težka« IVF industrija združuje potrošniško miselnost in plen po zelo naravni želji za otrokom. Otrok, ki je proizvod skozi proces IVF, je popredmeten, saj je od svojega spočetja razumljen kot zamenljiv z drugimi zarodki, ki se jih lahko po možnosti zamrzne ali uniči ali uporabi v raziskovalne namene.

Če imate pomisleke glede IVF, katere so druge možnosti, da ženska in moški podarita svoje očetovsko in materinsko ljubezen ter skrb?
– NaPro tehnologija (je pristop k neplodnosti iz celovitega vidika; išče vzroke neplodnosti in jih zdravi ter ima višjo stopnjo uspešnosti kot IVF);
– posvojitev.

Kaj pa če je par izčrpan od različnih zdravljenj in misli, da posvojitev ni zanj? Kaj če je IVF vaše zadnje upanje, da dobite otroka? Ampak potrebno je vedeti, da tudi kljub IVF-u morda ne boste nikdar prišli do otroka. Zato se je dobro vprašati, za kakšno »ceno« vztrajati pri IVF-u?

S. H.

Vir in povzetek po: http://aleteia.org
Članek je bil prvotno objavljen na: http://24kul.si