Kako z ljubeznijo podpreti par, ki se bori z neplodnostjo?

Domov / Objave / Kako z ljubeznijo podpreti par, ki se bori z neplodnostjo?

Neplodnost je težek križ, ki ga zakonca nosita vsak dan. Je zelo boleča izkušnja. Neplodnost »prisili« par, da se poda izzivom naproti skupaj, včasih že takoj na začetku zakonskega življenja.

Da zakonca svojo stisko neplodnosti predelata in jo sprejmeta, je potreben čas – tudi čas za žalovanje. Del tega procesa je soočenje s posledicami neplodnosti (osebna kriza in kriza v odnosu, izguba spontane spolnosti, izolacija od okolja, slaba samopodoba itd.).

Zakonca, ki nosita križ neplodnosti, se počutita sama. Obenem hrepenita po tem, da bi ju vsaj nekdo razumel in začutil. Tisti »nekdo« pa naj bo do njiju čuteč in sočuten.

Podajam nekaj spodbud, kako z ljubeznijo podpreti moža in ženo, ki se soočata z izkušnjo neplodnosti:

  1. Ne sprašuj, kdaj bova imela otroke.

Mogoče še nisva pripravljena deliti izkušnje neplodnosti s tabo. Mogoče nikoli ne bova. Nekateri pari pa želijo o tem govoriti.

  1. Moli za naju.

Moli za to, da bova odprta Božji milosti; moli za naju, da bova postala starša; ampak moli tudi za to, da bova imela moč, potrpežljivost in pogum, da zdrživa vse te preizkušnje in ostaneva skupaj, tudi če otrok dolgo ali nikoli ne bo. Moli za najin zakon. Moli za modrost na najini poti, da se bova znala pravilno odločati.

  1. Bodita nežna, ko želita z nama podeliti novico o svoji nosečnosti.

Če sta v pričakovanju otroka, razmislita, na kakšen način nama bosta povedala to novico. Najhujše za naju je to, ko izveva novico o drugih ljudi in ne od vaju. Za naju to pomeni, da nama ne zaupata več. Želiva si, da izveva od vaju, ampak na »nežen« način.

  1. Ne dajaj nama nasvetov, razen če te za to prosiva.

Najlažje je nekomu »tretjemu« pametovati o najinem križu neplodnosti in nama govoriti, kaj vse bi morala narediti. Bova pa zelo vesela nasveta takrat, ko bova za to prosila.

  1. Imej v mislih, da je neplodnost para zelo osebna in individualna izkušnja.

Samo v enem zakonu imata mož in žena različno izkušnjo spopadanja z neplodnostjo. Poznamo pa tudi pare, ki že imajo enega otroka, vendar so sekundarno neplodni, kar pomeni, da ne morejo imeti več otrok. Eni pari vedo, da ne bodo mogli nikdar dobiti otroka; spet drugi pari zanosijo, vendar potem izgubijo otroka; nekateri pari pa sploh ne poznajo vzroka za svojo neplodnost. Torej je v neplodnosti veliko različnih izkušenj.

S.H.

Vir: http://catholicreview.org

Članek je bil prvotno objavljen na: Iskreni.net