Bolečina ob Božiču in jaslicah, ko sva (še vedno) brez otrok

Domov / Objave / Bolečina ob Božiču in jaslicah, ko sva (še vedno) brez otrok

Božič, jaslice, družina, novorojeno Dete … sliši se lepo, praznično in ganljivo. Ampak za par, ki je ravno na začetku soočanja z nezmožnostjo spočetja – s preizkušnjo neplodnosti, je božično dogajanje lahko zelo boleče.

Pogled na jaslice, Jožefa, Marijo in majhnega Jezusa zakonca spominja na tisto, kar najbolj pogrešata – to je na otroka, ki ga nimata.

Kaj je tisto, kar takšen par najbolj zaboli?

Ko zakonca postavljata jaslice – sv. družino, privre na dan bolečina neplodnosti. V srcih zakoncev odsevajo boleče besede hrepenenja: »Tudi midva si želiva otroka, kot sta ga imela Marija in Jožef. Tudi midva bi rada začutila to veselje ob rojstvu otroka.«

Pogled na sv. družino v jaslicah v paru obudi bolečino, da si želita otroka, vendar iz meseca v mesec novo razočaranje, ko ne pride do zanositve.

Ko na sv. večer ali ob Božiču zakonca gresta v cerkev – k sv. maši, slišita besede o rojstvu deteta Jezusa ter o sv. družini. Spet zaboli in odmeva v srcu: »Zakaj pa nama ni to dano? Tudi midva hrepeniva po materinstvu in očetovstvu.« Dovolita si izpovedati bolečino, žalost, obup in odžalovati. Če vama bo pri srcu lažje, si dovolita tudi duhovniku povedati, da vaju je zabolelo to, ko je beseda v pridigi ob Božiču tekla samo o sv. družini in o otroku.

Po eni strani vidimo ob Božiču in jaslicah veliko bolečino s strani zakoncev, ki se soočata s preizkušnjo neplodnosti. Po drugi strani pa je ravno mali Jezušček tisti, kateremu lahko zakonca to bolečino predata.

Kaj lahko par konkretno naredi, da bo njuno božično praznovanje kljub vsemu izpolnjujoče in manj boleče?

  • Zahvalita se za to, kar imata sedaj. Imeti moža/ženo tukaj in sedaj, ni samoumevno. Naredita seznam, za kaj vse sta hvaležna.
  • Pomislita, kaj je tisto, kar vaju osrečuje in izpolnjuje. Za te stvari si vzemita čas.
  • Specita pecivo in ga nesita h komu. Povabita prijatelje ob teh praznikih.
  • Zapišita si/ali si izpovejta vse kar doživljata – dobro je dati stvari iz sebe.
  • Praznujta življenje in si ob praznikih ustvarita navade, v katerih se bosta počutila radostno.
  • Ohranjajta (za)upanje, morda je ta Božič kljub vsemu in kljub vsem diagnozam vajin zadnji brez otroka.