Najin odnos v teh preizkušanih časih

Domov / Objave / Najin odnos v teh preizkušanih časih

 

Marsikdo v teh čudnih časih, ko nam mediji »servirajo« toliko negativnosti, občuti stisko, strah in zaskrbljenost. Zato je na preizkušnji odnos med zakoncema.

Mogoče je kdo od vaju (ali celo oba) v tem času izgubil službo. Ali pa vajina služba poteka trenutno »na daljavo« od doma. Posledično »morata« drug z drugim preživeti veliko več časa kot običajno in zato lahko prihaja do več medsebojnih trenj.

Morda pa je to čas, ko morata še več delati in enostavno zmanjka trenutkov za vaju, za vajin pogovor in majhne pozornosti.

Lahko doživljata stisko ob tem »lockdownu«, da se ne moreta več družiti s prijatelji ali se odpraviti na izlet in si tako obogatiti prosti čas.

Povrh vsega pa se soočata še s preizkušnjo, da tako želenega otroka še kar ni in ni in se ob tem čutita sama v tej stiski.

Ob vsem tem naštetem lahko pride do krize v zakonu.

 

Zato vama dajemo nekaj praktičnih nasvetov za rast vajinega odnosa v teh preizkušnjah:

  • Zmenki

Morda sta čisto opustila zmenke in osvajanje drug drugega. Živita le še hladno drug ob drugem iz dneva v dan. Mogoče vaju je preizkušnja, ko otroka ni in ni, še bolj oddaljila od vajinih src.

Zato obudita zmenke. Ni pomembno, če so restavracije zaprte. Lahko si doma naredita kot v restavraciji ali pa si privoščita zmenek v naravi ob sončnem zahodu.

Bodita kreativna.

  • Pogovor

Če sta v situaciji, da sta v tem »lockdownu« sedaj oba več doma, imata dragoceni čas za globlje pogovore. Morda se še sploh nista »uspela« pogovoriti o doživljanju stiske, ko otroka ni in ni. Sedaj je pravi čas za to.

Pomembno pa je, da v pogovoru tudi odkrijeta in si izpovesta dobre stvari drug ob drugem.

Ob vajinih pogovorih ne pozabita na obilico humorja, ki pogovore naredi bolj sproščene.

  • Odločitve

Vzemita si ta čas za razmislek o pomembnih življenjskih odločitev.

Na primer: odločitev za korak posvojitve otroka.

Ali pa odločitev za obiskovanje zakonske skupine za pare, ki hrepenijo po potomstvu, kjer bosta sprejeta v tej bolečini in bosta lahko slišala druge pare, kako so se soočali s to preizkušnjo.

To je le nekaj od predlogov za rast vajinega odnosa. Naj vama bodo v spodbudo v teh časih. Vedita, da vaju lahko preizkušnje življenja (tudi preizkušnja, ko otroka ni in ni) le še bolj zbližajo in utrdijo vajin odnos. Dovolita si to.

Zavod Neplodnost in najina rodovitnost

Foto: Unsplash